Vezérelvünk a természetesség

Célunk, hogy boraink tükrözzék a termőhely adottságait

Fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok tapasztalatot szerzünk, annak érdekében, hogy egyedi borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre: erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat mindenféle technológiai beavatkozás nélkül, teljesen hagyományos módon, spontán erjedéssel, derítés és szűrés nélkül. A borok érlelése során válogatjuk, osztályozzuk a tételeket, fajtánkét kiválasztjuk a legszebb hordókat, melyeket külön tételként töltünk le. Ezenkívül készítünk azonos dűlőből származó házasított borokat is, mert hisszük, hogy így összetett és egyedi borokat tudunk készíteni.


A birtok számokban

Alapítás éve / palackos borok a piacon: 1932 / 2008
Terület: 7 hektár
Termelt szőlőfajták száma: 10
Átlagos éves palackmennyiség: 10.000
Ennyi dűlőben dolgozunk: 6


Csernyik István

A szőlész-borász szakma a hobbija, az öröme, az élete

Ötödik generációs borászként gyermekkora óta sok időt tölt a szőlőben és a pincében. 14 éves korában kezdett el borásznak tanulni Budafokon, később a Szent István Egyetem kertész szakán diplomázott. Külföldi tapasztalatokat Németországban a Weingut Keth-nél szerzett, majd négy évig a Vinum Mátra Kft. pincevezetőjeként dolgozott. Többször választották a mátrai borvidék legerdeményesebb őstermelőjének. A Csernyik Pince életében az egész család részt vesz, István szülei és felesége, Enikő segítségével látja el a mindennapi teendőket.



Hitvallás
"A természetesség útját járjuk, annak érdekében, hogy boraink a lehető leghűbben tükrözzék a termőhely adottságait."